TIKROJI LEVANDA (0,2 gr.)

0,45

Daugiametis, dekoratyvus, vaistinis, prieskoninis augalas. Maistui vartojami švieži bei džiovinti levandos žiedai, bei lapai, kurie gaminiams suteikia grybus primenantį kvapą, bei kartoką skonį. Levanda tinka žvėrienos, avienos, riebios mėsos, žuvies gardinimui.Levanda auginama saulėtoje, nuo vėjų apsaugotoje, humusingoje dirvoje. Levandos sėkla sudygsta po 30-40 dienų. Žiemoja pridengtas. Levanda žydi antraisiais metais, liepos – rugpjūčio mėnesiais. Žiedai medingi.Svarbiausias darbas nusipirkus levandų sėklas – stratifikacija. Prieš daiginimą, sėklas 2 paras palaikyti šaldymo kameroje. Išėmus sėklas, palaikyti 1 dieną kambario temperatūroje. Sėti į vazonus kovą-balandį, geriausia sodinti į atskirus vazonus. Laikyti šviesioje vietoje, 15-21 °C. Birželio mėnesį galima persodint į lauką. Geriausia auga saulėtoje vietoje. Žemė turėtų būti lengva, neutrali. Patartina išsirinkti vieną vietą ir levandų nepersodinti. Reikalingas drenažas, kad nesikauptų vanduo dirvos paviršiuje. Žydi liepos – rugpjūčio mėnesį. Žiemos metu, levandas pridengti. Po žiemos, reikia apkarpyti – tai paskatins krūmijimąsi,  jos gausiau žydės. 

Liko 11